COVID-19’un Mirası: Beyin Sisi

Artık ben de beyin sisi hakkında biraz konuşayım değil mi? Bu mevzu ilk popüler olduğunda da bir post hazırlamak aklıma gelmişti ama sadece benim değil tüm dünyanın elinde çok net ve fazla bilgi yoktu. Şu an Long-Covid araştırmaları hız kazandıkça en çok konuşulan ve önemsenen semptomlarından biri olan beyin sisi hakkında da daha çok şey öğrenmeye başladık. Öncelikle Long-Covid’in ne olduğundan başlayayım. 

 

Dipnot: Tıp doktoru olmadığımı, anlatacağım hiçbir şeyin tanı ve tedavi amacı içermediğini belirtmek ve hatırlatmak isterim.

 

Long-Covid, SARS-CoV-2 virüsü ile enfekte olmuş kişilerde normalde yaklaşık 2 haftalık süren COVID-19 hastalığının semptomlarının bir ay ya da daha fazla süreyle sürmesi, kısaca iyileşememesi durumuna deniyor. Long-Covid tek bir hastalık değil aslında, bir sendrom. Yani kişiden kişiye semptomları, süresi çokça değişebiliyor. Semptomları arasında öksürük, solunum güçlüğü, yorgunluk olduğu gibi; bilişsel (kognitif) bozulmalar da mevcut.

 

Beyin sisi Long-Covid’in en sık görülen semptomlarından biri. Mental olarak yavaşlama, keskinliğini kaybetme, kafa karışıklıklarının artması gibi birçok farklı kaynakta birçok farklı şekillerde tanımlanabiliyor. Unutkanlığın ve dikkat dağınıklılığının artması ana semptomları olduğu için, günlük hayat fonksiyonelliğini özellikle çalışan kişiler için olumsuz yönde etkileyen bir durum.

 

Biliyoruz ki COVID-19 merkezi sinir sisteminde inflamasyona ve bu sebeple de nöronların birbiri ile kurduğu iletişimin zarar görmesine sebebiyet verebiliyor. Fakat Klinik Psikolog Dr. Sabrina Romanoff beyin sisinin gelişmesinde buna ek olarak pandemi kaynaklı deneyimlediğimiz anksiyete, uykusuzluk, depresif duygu durumu ve izolasyonun da etkili olduğunu söylüyor.

 

Güncel olarak beyin sisinin tedavisi için araştırmalar sürüyor. Biz bu sırada böyle bir şey deneyimliyorsak neler yapabiliriz? Tabii ki bu tarz semptomlar deneyimlediğimizde bir nörolog hekime danışmak en uygunu olacaktır. Buna ek olarak uzmanlar beyin sağlığına iyi gelen aktivitelerin beyin sisi üzerinde de etkili olduğunu söylüyor. Hijyenik bir uyku, zihni aktif tutan entellektüel aktiviteler, sosyalleşmek, zihnimize molalar verdirmek, meditasyon yapmak beynimize iyi gelen şeylerden bazıları.

Scroll to Top