Bakımverenlere Psikoeğitim ve psikolojik destek

Bakımveren neden psikolojik destek ve psikoeğitime ihtiyaç duyar?
Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların büyük bir bölümü yalnızca hastayı değil hastanın en yakınlarının yaşamını da büyük oranda etkiler. Bakımveren olmak hastanın durumuna, kişilik özelliklerine, sosyal desteğe, ekonomik duruma göre farklı farklı deneyimlense de genel olarak zorlu ve stresli bir süreçtir. Bu süreçte bakımverenin deneyimleyebileceği fiziksel, ruhsal, sosyal ve ekonomik sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunları en aza indirgemek için yapılabilecek şeylerin başında bilgilenmek, planlama yapmak ve hazırlıklı olmak gelir. Hastanın durumu, hastalığın hangi evresinde olduğu, ilerleyen dönemlerde yaşanabilecek sorunlar gibi konularda bir profesyonelden psikoeğitim almak, doğru bilgilenmek ve ortak bir planlama yapmak hazırlıklı hissetmeye ve problemleri en aza indirgemeye yardımcı olur.


Demans hastası bakımverenleri ile psikolojik destek ve psikoeğitim süreci nasıldır?
Demans hastası yakını olan ve bu süreçte bakımveren görevini üstlenmiş kişiler ile 10 kişilik bir destek grubu oluşturulur. Bu oluşturulan grup her hafta buluşur ve 1 – 1.30 saat süren seanslar yapılır. Bu seansların ilk aşamasında her seans farklı bir konuda olmak üzere psikoeğitim verilir. Bu konular demansı ve evrelerini tanımak, karşılaşılabilecek zorlukları tanımak, bakımverenlerin dikkat etmesi gereken süreçleri tanımlamak, bakımverenlerin kendi psikolojik sağlıklarını korumak için yapabileceklerini anlatmak gibi çeşitlendirilebilir. Eğer mümkünse kendileri evde uygulayabilecekleri zihinsel aktivite önerileri ve yardımcı olabilecek bazı araçlar sunulur. Seansın kalan ikinci yarısında ise kişilere kendi duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebilecekleri, gizliliğin sağlandığı, yargılamadan uzak, karşılıklı anlayış ve saygıya dayanan bir ortam oluşturularak psikolojik destek ve dayanışma sağlanır.


Bakımverenlere psikoeğitim ve destek hizmeti bir terapi hizmeti midir?
Kesinlikle hayır. Bakımverenin ve hastanın kendisinin hastalık ile gelen yeni koşullara uyum sağlayabilecek bir plan yapmasına, karşılaşabilecekleri zorluklara hazırlıklı olmasına ve böylelikle de yaşayabilecekleri fiziksel, psikolojik ve sosyal problemleri en aza indirgemelerine yardımcı olabilecek bir süreçtir. Terapi ise iyileşmeyi amaçlayan, terapi eğitimi almış ve süpervizyon sürecinden geçmiş bir uzman tarafından belli değerlendirme ve müdahale yöntemleri kullanılarak uygulanan daha uzun soluklu ve daha yoğun bir süreçtir. Eğer bakımveren bu süreçte bir terapi desteği almayı da talep ederse özellikle bununla ilgili eğitim almış bir uzmana yönlendirilebilir.

Demans hastası bakımverenleri ile psikoeğitim ve psikolojik destek grupları oluşturulduğunda hem internet sitesi hem de Instagram hesabı üzerinden bilgilendirme yapılacaktır.

Scroll to Top